Coffee, cocoa, tahiti lemon and pitahaya productive chain profiles using an internationalization and innovative perspective as well as a corporate social responsibility in Bucaramanga.

Authors

  • Maryi Yurany Olarte Dueñas Alcaldía de Bucaramanga, Colombia.

DOI:

https://doi.org/10.33304/revinv.v06n2-2015006

Keywords:

Social responsibility, Agroindustry, Technological innovation, International trade, Productivity

Abstract

The project aimed to assess the current state of the production chains of coffee, cocoa, citrus pitahaya and in the city of Bucaramanga from the approaches of internationalization, innovation and corporate social responsibility, taking into account factors that are priorities for strengthening productivity competitiveness of any guild and / or business or economic sector of a local authority. For its development a focus group was held with producers in the three districts of the municipality through the application of a questionnaire by the sampling technique, identifying the zoom level of the producers with the public sector, guilds and technical knowledge and implementation Innovation and Internationalization Corporate Social Responsibility in their production processes, identifying the ignorance of these areas by farmers, since they depend on a high percentage of the Federations and other entities that represent them. This study showed the importance of assertive communication strategies between public sector entities and producers in the rural sector of the municipality, long-term technical training and implementation based on innovation, internationalization and corporate social responsibility processes both directly assists organized as through intermediaries. So the contribution of the project was based on the identification of gaps and opportunities in agribusiness products specifically surveyed.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Maryi Yurany Olarte Dueñas, Alcaldía de Bucaramanga, Colombia.

Economista, Universidad Industrial de Santander. Magíster en Administración, Universidad Santo Tomás de Aquino, asesora de la Secretaría de Desarrollo Social en Políticas Públicas. Dirección: Carrera 11 No. 34-52, PBX: 6337000.

References

Agronet. Agrocadenas . (1992-2013). Recuperado el 25 de Mayo de 2015, de Comparativo en la producción de Pitahaya por departamentos: http://www.agronet.gov.co/www/htm3b/Report esAjax/VerReporte.aspx.

Aguilar P, Escobar J, pássaro P.(2012).Situación Actual de Cítricos en Colombia: limitantes y perspectivas. Corporación Universitaria La Sallista. Serie La Sallista Investigación y Ciencia.

Delgado A. (2010).Tesis. Análisis General de mercado de la Pitahaya Amarilla (selenicereus megalanthus), con fines de su comercialización e n l a r e p ú b l i c a p o p u l a r C h i n a (RPC).Universidad Autónoma de Occidente. Fa c u lt a d d e Ci e n c i a Ec o n ómi c a s y Administrativas. Cali. Recuperado en línea. http://bdigital.uao.edu.co/bitstream/10614/1457 /1/TMD00599.pdf.

Espinal, G. (marzo de 2005). Ministerio de agricultura y desarrollo rural observatorio agro cadenas Colombia, la cadena de cacao en C o l o m b i a . O b t e n i d o d e http://www.agronet.gov.co/www/docs_agronet/ 2005112145659_caracterizacion_cacao.pdf.

Espinal G.(2005)Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural .Observatorio Agrocadenas Colombia. Trabajo N° 66.La cadena Citricos en Colombia.Una mirada Global de su estructura y dinamica 1992-2005.Bogotá. Recuperado en linea.link: http://bibliotecadigital.agronet.gov.co/jspui/bitstream/11348/6323/1/2005112155430_caracteriz acion_citricos.pdf

FAO. Fiat Panis. (2012). Swisscontact. Análisis de la cadena de valor del café con enfoque de seguridad alimentaria y nutricional. Nicaragua.

Federación Nacional de Cafeteros.(2013).Comportamiento de la Industria Cafetera Colombiana 2013. https://www.federaciondecafeteros.org/static/fil es/Informe_Industrial_2013_Web.pdf. Instituto Colombiano Agropecuario. ICA. (2010). Pitahaya Colombiana podría llegar a C o r e a . R e c u p e r a d o e n L i n e a . http://www.ica.gov.co/Noticias/Agricola/2010/ Pit ahaya - colombi ana -podri a -ll ega r- a - Corea.aspx.

López, A., Contreras, R., & Molina, R. (Juliodiciembre de 2011). La responsabilidad Social Empresarial como estrategia de Competitividad en el sector Alimentario. Cuadernos de Administración, 24(43), 261-683.

Márquez, J. (1998). Economía y política regional en ESPAÑA ante la Europa del siglo XXI. Competitividad e Internacionalización. Madrid, España: Akal S.A.

Ministerio de Agricultura y Desarrollo rural, Observatorio Agrocadenas Colombia.(2005).La Cadena del Café en Colombia una mirada global de la estructura y dinámica 1991-2005. Bogotá.

Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural, Gobernación de Santander, Fondo Nacional de Fomento Hortofrutícola, Asohofrucol &Sociedad de Agricultores y Ganaderos del Valle, (2006),Plan Frutícola Nacional. Desarrollo de la Fruticultura de Santander. Bucaramanga. link: http://www.asohofrucol.com.co/archivos/bibliot eca/biblioteca_114_Plan%20Nal%20frursantander.pdf

Mojica A, Paredes Joaquín. ( 2006).Ensayos sobre Economía Regional. Centro regional de Estudios Económi cos Buc a r amanga . Características del Cultivo del Cacao en Santander. Banco de la republica. Bucaramanga.

Moncayo, E. (2004). Nuevos enfoques del desarrolo territoriall: Colombia en una perspectiva latinoamericana. Colombia: Universidad nacional de Colombia. Programa de Naciones Unidas YCepal.

Ortega Cárdenas, Alfonso. (2007). Economía Colombiana. Banco de la Republica. Biblioteca Luis Ángel Arango. 3 era edición. Bogotá.

PNUD, DPS. (s.f.). Perfil Ocupacional y generación de ingresos en el Departamento de Quindío. Contexto Regional. Rodríguez, Combeller Carlos. El nuevo escenario la cultura de calidad y productividad en las empresas.:

Revista Modelo. Portafolio. (2013) Sembramos a Colombia por el mundo. Colombia Brilla con Pitahaya Amarilla. Recuperado en el link. http://www.cci.org.co/ccinew/pdf/SEMBREM OS/JULIO%202010%20REVISTA%2013/mod elo.pdf

Rueda, N. (2003). Paradojas de un ordenamiento urbano. Bucaramanga, Colombia: Universidad Santo Tomás, deccional Bucaramanga. ISBN 978-958-96113-9-7.

Published

2015-12-31

How to Cite

Olarte Dueñas, M. Y. (2015). Coffee, cocoa, tahiti lemon and pitahaya productive chain profiles using an internationalization and innovative perspective as well as a corporate social responsibility in Bucaramanga. I+D Revista De Investigaciones, 6(2), 76–99. https://doi.org/10.33304/revinv.v06n2-2015006