Competitiveness of Colombian Bananas: A Look at the Ecuadorian Case

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33304/revinv.v17n2-2022006

Keywords:

International Trade, Economic Competence, Land Economy, Agricultural Market, Agricultural Production

Abstract

The Ecuadorian banana has been recognized at the global level for its quality and quantity produced, being one of the main products that the agricultural industry of this nation has contributed, for this reason, the aim of this research was to propose strategies to improve the international competitiveness of the banana sector in Colombia based on the example of Ecuador, considering that both countries share similar cultivation conditions, but differentiated processes with structures focused on regulation and quality. The methodology used was of a qualitative type, with a documentary method and with a descriptive and propositional scope, as it proposes, under the use of systemic competitiveness, strategies to position the Colombian banana in the international market. As a main result, its acted upon from the micro level of competitiveness through actions focused on new technologies, labor, international markets, and production processes.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aebe. (2019). https://www.aebe.com.ec/post/mubilla

Agronet, M. A. (2020). Potencial de la industria del banano. https://www.agronet.gov.co/Noticias/Paginas/Mapa-revela-el-potencial-de-la-industria-del-banano-de-exportaci%C3%B3n.aspx

Analdex, C. (2021). Instructivo para la exportación de frutas frescas. http://www.analdex.org/wp-content/uploads/1992/11/Frutas-Frescas-Instructivos-MADR-23-JUNIO-2018.pdf

Barreno, L. (2018). Relación investigación, innovación: el desarrollo de las empresas ecuatorianas con las universidades. Podium, 14. http://dx.doi.org/10.31095/podium.2018.33.6

Camargo, Y., Tovar-Bernal, F. y Álvarez-Pineda, E. (2021). Residuos de plaguicidas en cultivos del municipio zona bananera, departamento del Magdalena, Colombia. Revista Internacional de Contaminación Ambiental, (37), 145-153. https://doi.org/10.20937/RICA.53725

Cómo exportar fruta a la Unión Europea. Delegación de la Unión Europea ante Colombia. (2021, 2 de abril). ProColombia.

Cristancho, G., Nico, F., Cancino Y., Alfonso, L. y Ochoa, P. (2021). Aspectos clave del plan de negocios para emprender en el contexto colombiano. Suma de Negocios, 12(26), 41-51. http://doi.org/10.14349/sumneg/2021.V12.N26.A5

Departamento Administrativo Nacional de Estadística [DANE].

(2016). Insumos y factores Asociados a la producción Agropecuaria. https://www.dane.gov.co/files/investigaciones/agropecuario/sipsa/Bol_Insumos_sep_2016.pdf

Erazo, Martí, Prado Eveligh., Cervantes, A., y Vite H. (2021). Análisis de regulación del precio de la caja de banano en Ecuador período 2015- 2020. Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas, 4(1), 210-217

Espac. (2020). Encuesta de Superficie y Producción Agropecuaria Continua. https://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos/web-inec/Estadisticas_agropecuarias/espac/espac-2019/Presentacion%20de%20los%20principales%20resultados%20ESPAC%202019.pdf

Esser, K., Hillebrand, W., Messner, D. y Mayer-Stamer, J. (1996). Systemic Competitiveness: New governance patterns for industrial development. Frank Cass.

Faostat. (2020). La economía mundial del banano 1985-2002. https://www.fao.org/3/y5102s/y5102s05.htm

Galarza, A. (2018). Tierra, trabajo y tóxicos: sobre la producción de un territorio bananero en la costa sur de Ecuador. Universidad San Pedro de Atacama.

García, M., Juca, F. y Juca, O. (2016). Estudio de los eslabones de la cadena de valor del banano en la provincia del oro. Revista Universidad y Sociedad, 8(3), 51-57.

Gómez, A. (2011). Transformación del banano en Urabá: experiencias pasadas, iniciativas presentes y nuevas oportunidades de industrialización [Tesis de maestría, Escuela de Administración, Universidad EAFIT, Medellín].

https://repository.eafit.edu.co/bitstream/handle/10784/216/AnaMaria_GomezBerrio_2011.pdf;sequence=1

Instituto Colombiano Agropecuario [ICA]. (2019). https://www.ica.gov.co/noticias/ica-china-exportacion-banano

Las ciudades donde más personas viven en pobreza en Colombia. (octubre de 2020). Forbes. https://forbes.co/2020/10/14/economia-y-finanzas/las-ciudades-donde-mas-personas-viven-en-pobreza-en-colombia/

Mejía, A. (2020). El desarrollo de la infraestructura en Colombia. https://www.legiscomex.com/documentos/desarrollo-infraestructura-colombia-rci285

Ministerio de Agricultura [Minagricultura]. (2019). Ministerio de agricultura de Colombia. https://sioc.minagricultura.gov.co/Platano/Documentos/2020-03-31%20Cifras%20Sectoriales.pdf

Ministerio de Agricultura [Minagricultura]. (2020a). Ministerio de agricultura de Colombia. https://www.minagricultura.gov.co/noticias/Paginas/MinAgricultura-lanz%C3%B3-sello-%E2%80%98Consuma-lo-Nuestro--Sabor-de-Colombia%E2%80%99-para-impulsar-el-consumo-de-productos-del-agro-colombian.aspx

Ministerio de Agricultura [Minagricultura]. (2020b). Ministerios de agricultura de Ecuador. https://www.agricultura.gob.ec/con-medidas-de-prevencion-se-protege-al-productor-del-mejor-banano-platano-y-orito-del-mundo//

Mora-Córdova, D., Lituma-Loja, A. y González-Illescas, M. (2020). Las certificaciones como estrategia para la competitividad de las empresas exportadoras. Innova, 5(2), 113-132. http://dx.doi.org/10.33890/innova.v5.n2.2020.1274

Obregón, L. (2021). La utilización de las herramientas tecnológicas en los sistemas de producción ganaderas doble propósito. I+D Revista de Investigaciones, 17(1), 34-48.

Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación [FAO]. (2018). Género y pérdida de alimentos en cadenas de valor alimentarias sostenibles, Guía de orientación. http://www.fao.org/3/I8620ES/i8620es.pdf

Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación [FAO]. (2019). El estado mundial de la agricultura y la alimentación. Progresos en la lucha contra la pérdida y el desperdicio de alimentos. Autor.

Redagricola. (2020). https://www.redagricola.com/co/retos-y-desafios-del-sector-bananero-colombiano/

Sánchez, J., Zapata, H., y Sánchez, D. (2020). Competitividad sistémica de empresas en México. Vincula Tégica EFAN, 6(1), 597-611.

Sánchez, J., Delgado, G., Quijano, S., Gómez, G., y Delgado, D. (2019). Elementos de competitividad sistémica y la relación costo privado. Digital Publisher CEIT, 4(3), 48-61. https://doi.org/10.33386/593dp.2019.3.98

Tapia, L., Aramendiz, Hermes, Pacheco, J. y Montalvo, A. (2015). Clusters agrícolas: un estado del arte para los estudios de competitividad en el campo. Revista de Ciencias Agrícolas, 32(2). 113-124.

Trade Map. (2020). https://www.trademap.org/Index.aspx

UGRA. (2018). Ficha de inteligencia banano tipo exportación. Finagro.

Upra (2020). Mapa revela el potencial de la industria del banano de exportación. https://www.upra.gov.co/sala-de-prensa/noticias/-/asset_publisher/GEKyUuxHYSXZ/content/mapa-revela-el-potencial-de-la-industria-del-banano-de-exportacion

Vargas, A. (2018) Comercialización de banano orgánico en el contexto del tratado de libre comercio con la Unión Europea [Trabajo de pregrado, Universidad Técnica de Machala, Machala, Ecuador].

http://repositorio.utmachala.edu.ec/bitstream/48000/12333/1/TTUACE-2018-CI-DE00058.pdf

Published

2022-07-01

How to Cite

Ruiz-Contrera, M., Rodríguez, F. A., & Redondo-Méndez, A. C. (2022). Competitiveness of Colombian Bananas: A Look at the Ecuadorian Case. I+D Revista De Investigaciones, 17(2), 89–101. https://doi.org/10.33304/revinv.v17n2-2022006

Issue

Section

Artículos científicos